Chef Alex Rada

19 Mart. 20204 min

De ce sa apelezi la un Bucatar Chef Consultant?

Actualizată în: 9 Dec. 2020

Cum am ajuns să ofer consultantă.

După 10 ani și peste 30 de proiecte am decis să fac un mic articol despre beneficiile colaborării cu un chef consultant. Mulți dintre clienții mei cu restaurante au apelat la mine: “Nu stiu să gătesc, hai să îmi faci și mie meniul” . Mai târziu realizează că meniul este cireașă de pe tort și până acolo sunt multe de făcut.

Prin 2014 când începeam să am destule cunoștinte pentru a deschide bucătarii profesionale, am ajutat câțiva prieteni să deschidă business-uri în domeniul horeca, iar asta a avut ca urmare un efect de domino pentru mine. Cu fiecare proiect terminat, deveneam cunoscut pentru lucrurile pe care le făceam și urma un nou proiect, până 2 ani mai târziu când mi-am dat seama că deschisasem 4 restaurante de mare success și am realizat că piață și publicul mă împing în a studia și a oferii servicii de consultantă ca și job full time. M-am pus pe treabă și am dezvoltat o serie de standarde și de proceduri HACCP, care să ușureze și să controleze punctele critice dintr-o afacere în alimetatie publică, toate acestea după o lunga și complexă cercetare internațională și națională, iar mai apoi adaptata pieței din Romania.


De ce să apelezi la un consultant este cea mai bună decizie pentru afacerea ta.

În domeniul horeca nu poți aplica zicala ‘’învăț din greșeli’’ pentru că o mică greșeală sau o decizie greșită poate însemnă sfârșitul business-ului. Profită de experiența unui consultant care te poate ajuta să eviți o serie de erori costisitoare și demotivante; cu siguranță vei economisi timp și bani.

Un consultant poate depista din timp potențialele probleme și puncte critice și poate crea un plan de măsuri în consecință. Tot acesta poate creea un manual de operare, în care standardizează toate aspectele ce ar putea deveni problematice în a administra o afacere în domeniul HoReCa.

Ești înconjurat de soluții simple, evidente și valoroase care îți pot crește dramatic veniturile, puterea, influența și succesul. Problema este că nu le vezi.

Sunt șanse mari ca atunci când deschizi un business în domeniul Horeca să fi copleșit de toate informațiile, deciziile, investiția și lucrurile din jurul tău și poți foarte ușor să pierzi toată investiția nefiind atent la lucruri mărunte dar foarte importante. Un consultant iți poate prelua o mare parte din atribuții și te poate ajuta să salvezi timp, bani și nervi. Același lucru se poate întâmpla și la un business deja existent de o perioada, dar să ajungi la o oboseala ce poate duce la erori clasice dar fatale pentru afacerea ta.

Un consultant culinar este capabil să utilizeze expertize extinse din industria alimentară pentru a oferi o analiză obiectivă a afacerii tale. Consultantul este avocatul tău, cineva cu care poți sări prin idei și care poate optimiza performanța și bunăstarea afacerii tale.

El poate ajuta la minimizarea riscurilor și a costurilor deschiderii restaurantului. Consultantul poate să asiste la dezvoltarea conceptelor, să efectueze un model de afaceri, să colaboreze la elaborarea de meniuri / rețete, să creeze și să efectueze instruirea personalului de bucătărie și orice altceva aveți nevoie pentru a crea o deschidere excepțională a restaurantului. Elimină stresul de la punerea în aplicare a unor elemente complexe sau tehnice, cum ar fi ergonomia / proiectarea stațiilor de lucru, analiza financiară strategică și sustenabilitatea.

În domeniul managementului bucătăriei, consultantul culinar poate ajuta la dezvoltarea rețetelor și a meniurilor, la pregătirea personalului de bucătărie și la controlul costurilor alimentare, pentru a îmbunătăți eficiența, organizarea și rentabilitatea.

Dacă este timpul pentru o renovare a restaurantului sau dacă te afli într-o criză a activității în restaurant, un consultant culinar poate fi un adevărat salvator. Pe parcursul procesului de renovare, consultanții efectuează evaluări complete ale afacerilor, de la cap la coada, identificând problemele existente și riscurile viitoare, recomandând strategii optime de pregătire a personalului, dezvoltând soluții, recomandând idei noi și implementând schimbări cheie care vor face restaurantul să fie la nivelul maxim de randament fără a afecta elemente esențiale ale identitățîi dvs. de marcă.

Ești în afacerea restaurantelor de ani buni, iar lucrurile merg destul de bine. Sala de mese este plină majoritatea serilor, bucătărie se desfășoară fără probleme, facturile sunt plătite și nu există probleme evidente. Dar ați citit recenziile online, observând aceeași reclamație: localul dvs. are același meniu de 10 ani, aceleași preparate / combinații de rețete, servite în același cadru. Este la fel de previzibil și confortabil că să mănânci acasă.
 
Crezi că afacerea merge bine pentru că acoperi cheltuielile, dar dacă te uiți pe rapoarte, cifra ta de afaceri si profitul scad de la an la an. Poate este timpul pentru un refresh, pana nu este prea tarziu!
 
Bucătarul tău de ‘’gătit piure de cartofi cu șnițel’’ poate avea ani de experiență, dar NU ESTE persoana pregătită pentru a-ți antrena personalul în abilitățile de bucătărie și nu este persoana capabilă să implementeze un management al bucătăriei corect.

Dacă vânzările au scăzut, meniul este învechit și nu există creativitate în mâncarea și serviciile oferite în restaurantul dumneavoastră, atunci obiectivul consultantului este să examineze totul, de la furnizori și depozitare până la gătire și prezentare, practici de manipulare a alimentelor, costuri și fluxuri.

Consultanții și serviciile lor implică mai mult decât un bucătar care face meniu. Ei aduc ajutor certificat, cu experiență și nivel profesional. Unchiul Ion, care deține o cârciuma, poate are 20 de ani de experiență, dar nu este tipul potrivit pentru a-ți instrui personalul, a face fluxul tehnologic, food cost s.a. Poate suna amuzant dar am văzut multe restaurante ce se deschid pentru că unchiul, vărul sau eu mai stiu cine îi instruiesc și sfătuiesc cu mare tupeu, dând impresia că sunt profesioniști în ceea ce zic, dar de cele mai multe ori aceia nu sunt potriviți pentru a vă indruma in business, pentru că riscați să distrugeți afacerea inainte de a o deschide.

Taxa unui consultant bucătar este recuperată de dumneavoastră prin economiile pe care el vă ajuta să le faceți și prin profitul pe care urmează să îl aveți după serviciile pe care vi le oferă.

Este simplu: poți apela la un profesionist sau poți să investești de 10 ori mai mult decât l-ai plati pe acesta, doar pentru că preferi să faci lucrurile cu mâna ta, dar ai mari șanse că la sfârșit să apelezi tot la un consultant sau să iți închizi afacerea. Domeniu Horeca se dezvolta agresiv și trebuie să ții pasul. Asigura-te că iei deciziile corecte pentru business-ul tău!

    3400
    8