Caută

Ghid de bune practici in alimentatie publica.

Orice bucatarie care are ca scop activitatea de alimentatie publica trebuie sa se supuna unor reguli pentru a obtine autorizatie si a avea activitate fara riscuri.


Dezvoltarea si implementarea unui ghid de bune practici de igiena bazat pe principiile HACCP este o necesitate si o obligatie legala pentru orice persoana juridica care desfasoara activitate de alimentatie publica pe teritoriul Romaniei sau a Uniunii Europene.

In fiecare luna, se inregistreaza zeci de mii de cazuri de toxiinfectii alimentare cauzate de nerespectarea normelor de igiena alimentara. Legislatia sanctioneaza contraventional si penal astfel de abateri de la normele de igiena alimentara. Pe langa principiile de igiena, un astfel de business trebuie sa respecte si alte reguli create pentru a avea o activitate buna.


Pentru a avea o activitate in domeniul Horeca trebuie sa detii licente, autorizatii si documente care sa ateste buna ta activitate. O parte din acestea le enumeram ma jos:

· DSV – Autorizatie Sanitar Veterinara

· Contract deratizare si dezinfectie

· Contract neutralizare deseuri

· Contract colectare uleiuri arse

· Contract curatare hota si alte utilaje incarcate de grasime

· Declaratie de conformitate pentru separator de grasimi

· Diplome de absolvire cursuri de igiena

· Diploma bucatar

· Fise de aptitudini angajati

· Carti de identitate ale angajatilor

· Fisa de instruire individuala pentru SSM ( Securitatea si sanatatea in munca)

· Fisa individuala in domeniul situatiilor de urgenta

· Certificat de conformitate si garantie extintoare

· Certificat de conformitate si garantie trusa de prim ajutor

· Procedura de igienizare

· Documente de inregistrare a parametrilor ce tin sub control punctele critice din activitate ( HACCP)


Normele de igiena alimentara din Romania sunt reglementate de peste 40 de legi cu sute de articole si norme de procedura si este aproape imposibil pentru o persoana care nu are studii de specialitate sa intocmeasca si sa implementeze un astfel de ghid de bune practici, sau documentatie de control al PC. Este recomandat sa se apeleze la consultanti pentru o imprementare corecta a HACCP.


De ce este necesar un plan haccp?


· orice bucatarie care doreste sa desfasoare activitati de alimentatie publica are aceasta obligatie legala;

· prin dezvoltarea si implementarea unui astfel de sistem puteti evita amenzi sau inchiderea unitatii;

· respectarea normelor de igiena alimentara creste increderea clientilor in business-ul dumneavoastra;

· implementarea sistemului HACCP conduce la cresterea increderii angajatilor si a productivitatii acestora;

· nerespectarea normelor de igiena alimentara poate duce la pierderea clientilor si falimentarea afacerii.

· Implementarea acestui sistem va poate crea un flux tehnologic corect care sa dea randament.



Răspunderea contraventionala si penala pentru nerespectarea legislatiei in vigoare privind siguranta alimentara si normele de igiena alimentara bazata pe principiile HACCP revin administratorului societatii comerciale, persoanei fizice autorizate sau intreprinderii idividuale, precum si a angajatului ce are in fisa postului anumite responsabilitati de care raspunde.

De asemenea administratorul firmei are responsabilitatea legala de a instrui si testa in baza planului HACCP, personalul restaurantului care este implicat direct in activitatea de alimentatie publica.


Pe acest website, la sectiunea HACCP, puteti gasi GRATUIT o parte din fisierele de baza prin care puteti verifica si tine sub control punctele critice dintr-o bucatarie profesionala.

Documentele enumerate mai sus nu iti asigura activitatea corecta si nici nu indeparteaza riscul unei amenzi atata timp cat nu ai nu ai un flux tehnologic bun, o igiena corecta si o atitudine si activitate pozitiva si verticala.

0 afișare

Tel: +40-742-189-902  |  Email: alex@alexrada.ro

 

 

Copyright © 2020 AlexRada.ro. Website by HorecaRo - Digital Marketing

  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Twitter Icon
Whatsapp me Chef Alex Rada

#ChefAlexRada