top of page

Fă-ți un food truck, distrează-te și fă bani!

Actualizată în: 9 nov. 2020

Street Food. Cum să îți deschizi un food truck!


Trend-ul cu food trucks a început prin 2016 și până în ziua de azi a crescut enorm, în România. Dacă la început erau sub 100 de food truck-uri în toată țara, acum aproape depășesc numărul de 500, iar pe majoritatea le puteți găsi pe https://www.foodtrucksociety.ro, unde puteți afla și povestea fiecăruia.


Ce este un food truck?

O rulotă food truck este definită ca o bucătărie organizată pentru alimentație publică care își desfășoară activitatea într-o structură pe roți, mai exact un vehicul cu motor autorizat, vehicul cu 3 roți sau mai multe, autonom, ce prepară și servește alimente pentru consumatori într-o locație publica sau privată.


Produsele alimentare si mise-en-place-ul, pot fi preparate în rulota food truck sau într-o bucătarie de producție alimentară autorizată, unde este ambalată corespunzător și care mai apoi trece prin prepararea finală în food truck, de unde este și servită.


Conceptul de street food în România a fost de mult implementat , însă trend-ul puternic a început în ultimii ani, odata cu festivalurile de muzică si de gastronomie, iar antreprenorii au știu să profite de acest lucru și au pus pe picioare afaceri profitabile.

O bucătărie mobilă este foarte asemănătoare cu una fixa a unui restaurant, insa datorita spatiului limitat, trebuie valorificat la maxim si pregatit un flux optim pentru a avea o activitate corecta, usoara si profitabila.


Un food truck difera enorm in functie de activitatea pe care urmeaza sa o aiba. Daca este pe punct fix sau daca va avea activitate in festivaluri, este un factor ce poate diferentia investitia cu 15.000 euro. Locatia activitatii, meniul, specificul, dificultatea preparatelor, numarul de angajati, pretul, viteza fluxului, s.a., sunt factori importanti in amenajarea unui food truck si pregatirea acestuia pentru a da randament, de aceea este bine sa stim exact care este scopul rulotei inainte de a porni constructia ei.


In momentul in care te decizi sa incepi un business in street food, este foarte important sa stii ce vei face cu el. Consilierii si consultantii HORECA te pot ajuta sa deschizi o astfel de afacere fara sa pierzi bani, timp si nervi, iar tot acestia te pot indruma spre cea mai profitabila activitate pe acest domeniu.


Cum sa iti faci o rulotă food truck?

Te-ai decis ce vrei sa faci cu rulota ta? Stii exact conceptul pe care vrei sa il dezvolti? Atunci trecem la pasul urmator. Exista 3 variante la care poti apela. Daca ai deja un food truck, te invit sa citesti urmatorul articol: Activitatea unui foodtrucker in Romania.


1. Iti construiesti singur food truck-ul, insa risti sa te coste mai mult decat daca apelezi la o firma specializata in constructia de bucatarii mobile.

2. Cumperi un food truck ready to go, pe care il poti gasi chiar si online (olx, autovit, etc. ), insa acea bucatarie cel mai probabil nu va fi ideala pentru conceptul pe care tu vrei sa il dezvolti si poti ajunge sa faci modificari costisitoare pentru a ajunge unde doresti.

3. Apelezi la un consultant si o firma specializata in constructia de food truck-uri si cel mai probabil aici vei salva timp, bani si nervi, fiind cea mai fiabila optiune. In Romania cele mai mari doua firme specializate pe acest segment sunt la Brasov: Sfinx si Trus Horeca Services.


In toate cazurile se recomanda consultarea unui specialist tehnolog , care stie exact fluxul din bucatarie ,nevoile stricte, implementarea HACCP, cat si furnizori si organizatori de evenimente.

In functie de alegerea facuta am avea multi pasi pe care sa ii urmam pentru a construi food truck-ul ideal, insa aleg ca acest articol sa nu plictiseasca, asa ca daca doresti mai multe informatii imi poti scrie. Un food truck este o bucatarie foarte complexa ce nu poate fi pusa la punct nici chiar de bucatari chefi, daca acestia nu au experienta in domeniul horeca. Multi bucatari profesionisti au intrat in acest domeniu si au clacat dupa care s-au retras cu prima ocazie din street food.


Imaginea exterioara a unei rulote food truck este foarte importanta, deoarece aceasta este prim contactul pe care il are clientul si este critic sa fie atragator si prietenos. Romanul apreciaza design-ul frumos si este in general destuld e critic. Este bine ca imaginea conceptului tau sa fie construita de specialisti in design si marketing pentru a avea un impact puternic pe piata inca de la inceput.


De unde facem rost de bani pentru constructie rulotă food truck?

La acest capitol va recomand cele mai raspandite 3 optiuni de finantare a business-ului:

1. Fonduri proprii. Daca ati economisit cu dorinta de a va deschide un business, acesta este unul bun in care sa investiti însa luati aminte faptul ca de cele mai multe ori o sa depasiti cu 250% suma pe care va propuneti sa o cheltuiti. Asigurati-va ca puteti sustine constructia unui astfel de business si ca va raman si ceva bani pentru activitatea de inceput. (ideal pentru cel putin 6 luni)

2. FFF . cei 3 F care vin de la Family, Friend and other Fools. Multi de pe piata au apelat la aceste 3 surse de finantare si au pus la punct business-uri frumoase. Familia este cea care mereu va sustine, prietenii sunt cei cu care doriti poate sa va asociati iar alti fraieri se gasesc mereu sa investeasca in ideea voastra. Give it a try!

3. Fonduri de finantare. In ultima perioada se oferă fonduri nerambursabile pentru astfel de business-uri. Apelati la un consultant sau faceti-va propriul proiect si profitati de banii nerambursabili cu care puteti incepe un business in street food.



Mentionam faptul ca un food truck ideal si pregatit pentru activitatea de street food din Romania nu poate fi construit cu 10.000 euro, asa cum cred multi. Un astfel de business poate avea o investitie de 20.000 euro si pana la 80.0000, asta pentru o rulota relativ normala. Daca se doresc echipamente si functionalitati speciale, suma poate creste enorm.

Platoforma ideala de food-truck, echipament, ustensile, soft de gestiune, branduire, marketing...lista poate continua. Sunt multe lucruri de luat in vedere cand se deschide un food truck, insa nu va recomand sa o faceti pe cont propriu daca nu aveti experienta in acest domeniu. Riscati sa pierdeti bani si timp, iar la sfarsit sa aveti o bucatarie mobila ce nu da randament si nu atrage publicul.


Bine de stiu:

-NU iti deschide o astfel de afacere daca nu esti dispus sa iti dedici tot timpul acesteia.


-In cele mai multe cazuri, bugetul initial este depasit cu cel putin 200%.


-Crezi ca o sa te distrezi si o sa faci bani? NU. O sa muncesti ca sa faci bani!


-Crezi ca faci bani vara si iarna stai acasa? Poate, insa trebuie sa ai o activitate impecabila si foarte profitabila pe vara ca sa iti permiti acest lucru.


-Crezi ca tu faci cei mai buni burger si vrei sa intri pe piata? Calmeaza-te! Toti fac cei mai buni burger si nu prea mai este loc pe piata pentru un astfel de food truck, asa ca poti investi si tine rulota in garaj.


-Nu esti dispus sa risti financiar? Nu investi. Nu iti deschizi o afacere daca nu esti constient ca poti pierde toata investitia.


-Esti nou in domeniul Horeca? O sa iti ia cativa ani buni si multi bani pana sa inveti cu ce se mananca treaba asta.


-Stai prost cu nervii si nu iti place cand unele personae abuzeaza de statutul lor? O sa ii ‘’iubesti’’ pe cei de la ITM, DSV, DSP, ISU si uneori chiar si politia locala.


-Crezi ca acum lucrezi 8-12 ore pe zi si nu esti apreciat? Vrei sa iti deschizi un business pentru a face bani mai usor si pentru a petrece mai mult timp cu familia si prietenii? HAHAAAAA ai gresit domeniul. Vei munci zi si noapte…da, zi si noapte, dar asta va da roade si investitia se va recupera rapid.


Nici un business nu este usor asa ca pregateste-te sa induri multe in primii ani.


Se pare ca ai ajuns la finalul articolului, ceea ce ma face sa cred ca esti interesat de acest domeniu, asa ca scrie-mi pe whatsapp si putem povesti mai multe. Cheers!

3.124 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Tu stii cu cine colaborezi?

Multe firme rămân cu datorii uriașe la distribuitori/producători și uneori nici măcar nu au de gând să le achite.

bottom of page