top of page

Cum să supraviețuiești în HoReCa

Actualizată în: 4 ian. 2021

Ajută restaurantul tău să supraviețuiască!


Din 2012 pana in 2019, piata restaurantelor din Romania a crescut in fiecare an cu aproximativ 10%, acesta fiind probabil si trendul din care reiese dorinta multor antreprenori de a deschide o afacere in domeniu, aceasta cel putin pana in 2020 cand cu siguranta piata va suferi modificari din cauza virusului Covid-19 si probabil multi se vor retrage din acest business.



Situatia restaurantelor din Romania este sensibila si intr-un ciclu permanent. Lunar in tara se inchid zeci de restaurante, iar alte zeci se deschid. Multe din cele care se inchid nu au avut un plan de afaceri, strategii financiare, marketing corect sau au ramas in urma cu trandurile, neputand sa ofere ceea ce doreste piata. De multe ori cei se inchid restaurantul nici nu stiu din ce motiv nu le-a mers afacerea, asta pentru ca nu au inteles ca domeniul horeca se dezvolta agresiv si daca nu ai puterea de a fi in trend sau a te reinventa, publicul nu te va cauta si asta va duce automat la inchiderea afacerii.


Deoarece domeniul Horeca este intr-o continuare crestere si dezvoltare, singura solutie ca restaurantul tau sa supravietuiasca este ca si tu si business-ul tau sa tineti pasul. Trebuie sa realizezi daca este timpul pentru o renovare a restaurantului sau dacă te afli într-o criză a activității în locatia ta si poate sa apelezi la un consultant care poate fi un adevărat salvator. Pe parcursul procesului de renovare, consultanții efectuează evaluări complete ale afacerilor, de la cap la coada, identificând problemele existente și riscurile viitoare, recomandând strategii optime de pregătire a personalului, dezvoltând soluțîi, recomandând idei noi și implementând schimbări cheie care vor face restaurantul să strălucească fără a afecta elemente esențiale ale identitățîi dvs. de marcă.


Un consultant poate depista din timp potențialele probleme și puncte critice și poate crea un plan de măsuri în consecință. Tot acesta poate creea un manual de operare, în care standardizează toate aspectele ce ar putea deveni problematice în a administra o afacere în domeniul HoReCa.


‘’ Multe restaurante au mancare gustoasa dar nu au o servire buna’’

Hello?! Nu mai suntem in anii 2000, in ziua de azi clinetii nu se multumesc cu un produs bun si atat. Indifferent in ce domeniu activezi trebuie sa intelegi ca daca nu oferi un serviciu complet, corect si de calitate, ai slabe sanse sa rezisti pe piata.

Un restaurant cu potential si viitor prosper trebuie sa ofere servicii de calitate. Pana la urma de ce sa manance clientul la tine si nu la el acasa sau la McDonalds? Cu ce este diferita experianta de a manca la tine in restaurant?


Acum suntem in situatia de **** , care daca nu era la nivel Mondial, se gasea un simpatic sa spuna: ‘’ Asa e in Romania, nu ai cum sa dai inainte. Numai noi putea avea virusul care sa distruga intreaga economie’’. Ei bine asta este situatia si este clar ca nu este doar in Romania. Trebuie sa ne adaptam si sa gasim cele mai multe solutii.


DA, stiu, nu ne permitem sa tinem angajatii acasa pe salarii, nu ne permitem multe. Dar pana la urma supravietuieste cine este pregatit si cine se adapteaza. Asa este de cand exista pamantul.


Despre restaurante si alimentatie publica putem vorbi o eternitate, este un domeniu complex ce nu are sfarsit, dar tot ce trebuie sa intelegeti este ca omul si tot ce este in jurul lui evolueaza, iar asta inseamna ca si serviciile de alimentatie publica sunt nevoite sa evolueze daca vor sa supravetuiasca.

50 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Tu stii cu cine colaborezi?

Multe firme rămân cu datorii uriașe la distribuitori/producători și uneori nici măcar nu au de gând să le achite.

bottom of page