Ghid de bune practici în alimentație publică

Orice bucătărie care are ca scop activitatea de alimentație publică trebuie să se supună unor reguli pentru a obține autorizație și a avea activitate fară riscuri.


Dezvoltarea și implementarea unui ghid de bune practici de igiena bazat pe principiile HACCP este o necesitate și o obligație legală pentru orice persoană juridică care desfășoară activitate de alimentație publică pe teritoriul României sau a Uniunii Europene.În fiecare lună, se înregistrează zeci de mii de cazuri de toxiinfecții alimentare cauzate de nerespectarea normelor de igienă alimentară. Legislația sancționează contravențional și penal astfel de abateri de la normele de igienă alimentară. Pe lângă principiile de igienă, un astfel de business trebuie să respecte și alte reguli create pentru a avea o activitate bună.Pentru a avea o activitate în domeniul Horeca trebuie să deții licențe, autorizații și documente care să ateste buna ta activitate. O parte din acestea le enumerăm mă jos:

· DSV – Autorizație Sanitar Veterinară

· Contract deratizare și dezinfecție

· Contract neutralizare deșeuri

· Contract colectare uleiuri arse

· Contract curățare hotă și alte utilaje încărcate de grăsime

· Declarație de conformitate pentru separator de grăsimi

· Diplome de absolvire cursuri de igienă

· Diploma bucătar

· Fise de aptitudini angajați

· Cărți de identitate ale angajaților

· Fisa de instruire individuala pentru SSM ( Securitatea și sănătatea în muncă)

· Fisa individuală în domeniul situațiilor de urgența

· Certificat de conformitate și garanție extintoare

· Certificat de conformitate și garanție trusă de prim ajutor

· Procedură de igienizare

· Documente de înregistrare a parametrilor ce țin sub control punctele critice din activitate ( HACCP)


Normele de igienă alimentară din Romania sunt reglementate de peste 40 de legi cu sute de articole și norme de procedură și este aproape imposibil pentru o persoană care nu are studii de specialitate să întocmească și să implementeze un astfel de ghid de bune practici, sau documentație de control al PC. Este recomandat să se apeleze la consultanți pentru o imprementare corectă a HACCP.


De ce este necesar un plan haccp?