Orice bucătărie care are ca scop activitatea de alimentație publică trebuie să se supună unor reguli pentru a obține autorizație și a avea activitate fară riscuri.
Dezvoltarea și implementarea unui ghid de bune practici de igiena bazat pe principiile HACCP este o necesitate și o obligație legală pentru orice persoană juridică care desfășoară activitate de alimentație publică pe teritoriul României sau a Uniunii Europene.
În fiecare lună, se înregistrează zeci de mii de cazuri de toxiinfecții alimentare cauzate de nerespectarea normelor de igienă alimentară. Legislația sancționează contravențional și penal astfel de abateri de la normele de igienă alimentară. Pe lângă principiile de igienă, un astfel de business trebuie să respecte și alte reguli create pentru a avea o activitate bună.
Pentru a avea o activitate în domeniul Horeca trebuie să deții licențe, autorizații și documente care să ateste buna ta activitate. O parte din acestea le enumerăm mă jos:
· DSV – Autorizație Sanitar Veterinară
· Contract deratizare și dezinfecție
· Contract neutralizare deșeuri
· Contract colectare uleiuri arse
· Contract curățare hotă și alte utilaje încărcate de grăsime
· Declarație de conformitate pentru separator de grăsimi
· Diplome de absolvire cursuri de igienă
· Diploma bucătar
· Fise de aptitudini angajați
· Cărți de identitate ale angajaților
· Fisa de instruire individuala pentru SSM ( Securitatea și sănătatea în muncă)
· Fisa individuală în domeniul situațiilor de urgența
· Certificat de conformitate și garanție extintoare
· Certificat de conformitate și garanție trusă de prim ajutor
· Procedură de igienizare
· Documente de înregistrare a parametrilor ce țin sub control punctele critice din activitate ( HACCP)
Normele de igienă alimentară din Romania sunt reglementate de peste 40 de legi cu sute de articole și norme de procedură și este aproape imposibil pentru o persoană care nu are studii de specialitate să întocmească și să implementeze un astfel de ghid de bune practici, sau documentație de control al PC. Este recomandat să se apeleze la consultanți pentru o imprementare corectă a HACCP.
De ce este necesar un plan haccp?
· orice bucătărie care dorește să desfășoare activități de alimentație publică are această obligație legală;
· prin dezvoltarea și implementarea unui astfel de sistem puteți evita amenzi sau închiderea unității;
· respectarea normelor de igiena alimentară creste încrederea clienților în business-ul dumneavoastră;
· implementarea sistemului HACCP conduce la creșterea încrederii angajaților și a productivității acestora;
· nerespectarea normelor de igiena alimentară poate duce la pierderea clienților și falimentarea afacerii.
· Implementarea acestui sistem vă poate crea un flux tehnologic corect care să dea randament.
Răspunderea contravențională și penală pentru nerespectarea legislației în vigoare privind siguranță alimentară și normele de igiena alimentară bazată pe principiile HACCP revin administratorului societății comerciale, persoanei fizice autorizate sau întreprinderii idividuale, precum și a angajatului ce are în fisa postului anumite responsabilități de care raspunde.
De asemenea administratorul firmei are responsabilitatea legala de a instrui și testa în baza planului HACCP, personalul restaurantului care este implicat direct în activitatea de alimentație publică.
Pe acest website, la secțiunea HACCP, puteți găsi GRATUIT o parte din fișierele de baza prin care puteți verifica și tine sub control punctele critice dintr-o bucătărie profesională.
Documentele enumerate mai sus nu iți asigura activitatea corectă și nici nu îndepărtează riscul unei amenzi atâta timp cât nu ai nu ai un flux tehnologic bun, o igienă corecta și o atitudine și activitate pozitivă și verticală.
Comentarios