top of page
Poza scriitoruluiChef Alex Rada

Este obligatoriu planul HACCP pentru restaurant sau fast food?

Legislația în baza cărora există activitatea de alimentație publică din România, este în conformitate cu legislația europeană și obligă operatorii economici din industrie să respecte anumite reguli de igienă alimentară, să întocmească și să aplice un astfel de plan de igienă a alimentelor. Lipsa planului HACCP (de siguranță alimentară) poate rezultă în amenzi sau în suspendarea activității în cazul în care se constată că nerespectarea acestor reguli de igienă alimentară au condus la intoxicarea consumatorilor.


Restaurantele care își desfășoară activitatea în industria alimentației publice nu pot funcționa în legalitate dacă nu elaborează și implementează un ghid de bune practici de igienă conform cerințelor legislației în vigoare, în baza pricipiilor HACCP.


De multe ori se aude de termenul ‘’dosarul HACCP’’ care este o greșeală pentru că nu vorbim de niște hârtii care să ne ferească de amenzi. Mai exact HACCP trebuie să fie un plan după care funcționează activitatea din bucătărie și care face că fluxul tehnologic să fie lipsit de accidente și pericole.


‘’Dosarul HACCP’’ este uneori o serie de documente care vă sunt recomandate spre achiziție chiar de prietenii/familia celor care vă controlează. Acel dosar nu ajuta la buna activitate în alimentație publică ci doar oferă o ‘’rezolvare ‘’ pe moment la o problemă reală ce vă apărea pe parcursul activității.


Vă recomand să citiți regulamentul 852/2004 al Parlamentului European, precum și informații despre ghidul de bune practici în baza principiilor HACCP.

388 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Tu stii cu cine colaborezi?

Multe firme rămân cu datorii uriașe la distribuitori/producători și uneori nici măcar nu au de gând să le achite.

Comments


bottom of page